Ο μικρός ήρωας

Κατάλογος Βιβλίων

Υποσημειώσεις

Υποσημείωση 1

Σαν μία λαογραφική παρέμβαση αναφέρω και τα ακόλουθα: Την εποχή εκείνη  υπήρχε η συνήθεια, να δίνουν ανθρώπινα ονόματα στα οικόσιτα ζώα. Ίσως για την αναγνώριση της προσφοράς των στην επιβίωση της οικογένειας. Να συμπληρώσω ότι είχαμε - στο σπίτι - και δύο μουλάρια. με τα οποία, ο Πατέρας και η Μητέρα - με ισότιμη συμμετοχή - εκτελούσαν τις γεωργικές και τις άλλες εργασίες του σπιτιού.  Το αρσενικό μουλάρι, ο Πατέρας, το είχε ονομάσει "Μάρκο" και, το θηλυκό, "Μαρίκα". Ακόμη και την υπέροχη σκύλα μας, η οποία δεν επέτρεπε ούτε σε σπουργίτη να πλησιάσει στον περίβολο του σπιτιού,  την είχε ονομάσει "Κανέλλα" και, το γιό της, "Λόλε".  Η "Κανέλλα" είχε επώδυνο τέλος. Τη δηλητηρίασε - στην πλατεία του χωριού - ένας Χωροφύλακας, στα πλαίσια της πολιτικής του Κράτους - της εποχής εκείνης - κατά των αδεσπότων σκύλων για τον περιορισμό της ενδημούσης, τότε, λύσσης. Θυμάμαι ότι, μετά το δηλητηριασμό της και ενόσω ζούσε ακόμη, την πήρα στα χέρια μου και, αυτή, με κοίταζε με ένα πολύ θλιμμένο βλέμμα, σαν να με ρωτούσε: Τι τους έφταιξα και με δηλητηρίασαν; Αυτό το βλέμμα μου σπάραξε, τότε, την καρδιά και το θυμάμαι ακόμη.

 

Ο "Λόλες" είχε κάμει συμφωνία - με μία φοράδα που είχαμε - και η οποία ήταν η εξής: Ο "Λόλες" θεωρούσε εξαιρετικό μεζέ τις αλογόμυγες τις φοράδας, οι οποίες ενδημούσαν - κάτω από τα σκέλη της - και την έτρωγαν αλύπητα. Η φοράδα - σε αντιστάθμισμα - του επέτρεπε να ακουμπά ο "Λόλες" - τα μπροστινά του πόδια - στα πίσω πόδια της, για να μπορεί να φτάσει και να φάει τις αλογόμυγες!!!! Με τον τρόπο, αυτό, ήταν και οι δυο ευχαριστημένοι. Η φοράδα απαλλάσσονταν από την ενοχλητική φαγούρα των αλογόμυγων και ο "Λόλες", έτρωγε τα νόστιμα μεζεδάκια του! Απίθανη και πρωτότυπη συμφωνία!

 

Υποσημείωση 2

Αυτό με κάνει να σκέπτομαι, τώρα 83 ετών, το εξής: Όταν επισκεπτόμεθα γυναικολογικές κλινικές, βλέπουμε ζευγάρια να βγαίνουν, από την κλινική, τρισευτυχισμένα και κρατώντας ένα καλαθάκι με το μωρό. Διερωτώμαι αν έχουν συνειδητοποιήσει και τις ευθύνες, που κουβαλούν μαζί με το μωρό!!! Η άποψή μου είναι, λαμβάνοντας υπ' όψη και τις εμπειρίες μας με τη σύζυγό μου, η εξής: Έχουν μια γενική αντίληψη, ότι θα ακολουθήσουν κάποιες υποχρεώσεις, αλλά δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν, ποιες θα είναι αυτές. Στην παρούσα στιγμή γεύονται την ευτυχία τους, που απέκτησαν παιδί, και τα άλλα, όποια και όταν θα έλθουν, τα αφήνουν για αργότερα . Όλα αυτά, βέβαια, εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της Θείας Πρόνοιας.

 

Υποσημείωση 3

Ξέχασα να σας πω, ότι, ο γάιδαρος, ήταν παραπονεμένος, γιατί, ο Πατέρας, δεν του είχε δώσει όνομα!

 

Υποσημείωση 4

Με την κίτρινη διακεκομμένη γραμμή φαίνεται ο κανονικός δρόμος της Δημοσιάς (= του Δημοσίου).

 

Υποσημείωση 5

Σήμερα, τα Καλύβια, είναι - οικιστικά - ενωμένα μα τη Λαμία. Την εποχή του αναφερομένου επεισοδίου (1945) ήταν ξεχωριστό χωριό.

Προέλευση ονομασιών χωριών

Τρέξτε κύριε Λοχαγέ, μας παίρνουν το χώμα

Η καλύβα του Λοχαγού

Ξυπολυσιά και λιθοπάτες

Ο δικός μας Δάσκαλος

Ο γέρο Σεμς Πάλας

Πολεμικές αναμνήσεις

Αρχαία νομίσματα

Χρήστος Ευθυμίου

 

Designed and maintained by 4Point